Општина Македонска Каменица

ГРАЃАНСКИ СЕРВИС - Добредојдовте

 • Full Screen
 • Wide Screen
 • Narrow Screen
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Одбележан 3ти Декември - Ден на лицата со посебни потреби

There are no translations available.Една милијарда луѓе, или околу 15 отсто од населението во светот, живеат со хендикеп. Општина Македонска Каменица...

Ден на дрвото - засади ја својата иднина

There are no translations available.Aкцијата „Ден на дрвото – засади ја својата иднина“, што се одржува по 14ти пат овојпат се одржува под мотото „Сто...

Градоначалникот на Банско (Бугарија) ја посети Македонска Каменица

There are no translations available.Денес во работна посета на општина Македонска Каменица присуствуваа Градоначалникот на Банско од Република Бугариј...

New center for children with disabilities in Makedonska Kamenica

The minister of Labour and Social Policy today was on an official working visit to the municipality of Makedonska Kamenica. On the meeting that was he...

Ј.П ,,Камена Река" доби ново возило за собирање на смет

There are no translations available.Денеска на Градскиот плоштад во М.Каменица во присуство на Амбасадорот на Швајцарија во Република Македонија, г-ди...

Започна новата учебна 2014/20115 година

There are no translations available.Првиот училиштен ден е возбудлив момент за сите првачињата. Големиот чекор кој го прави секој прво-одделенец, чеко...

Македонска Каменица со уште една асфалтирана улица

There are no translations available. Започна да се асфалтира улица „Кејска“ во централното градско подрачје на Македонска Каменица. Оваа улицата се п...

Започна „Каменичко Културно Лето 2014“

There are no translations available.Вечерва со почеток во 21 часот официјално започна Каменичко Културно Лето 2014 - најголемата културна манифестациј...

Прва иселеничка средба во Македонска Каменица

There are no translations available.Денес во прекрасниот амбиент на реконструираниот манастирско - туристички комплекс „Еленец“ во село Цера се одржа ...

 • Одбележан 3ти Декември - Ден на лицата со посебни потреби

  Thursday, 04 December 2014 00:00
 • Ден на дрвото - засади ја својата иднина

  Wednesday, 03 December 2014 11:41
 • Градоначалникот на Банско (Бугарија) ја посети Македонска Каменица

  Wednesday, 05 November 2014 14:12
 • New center for children with disabilities in Makedonska Kamenica

  Friday, 17 October 2014 16:03
 • Ј.П ,,Камена Река" доби ново возило за собирање на смет

  Thursday, 25 September 2014 14:14
 • Започна новата учебна 2014/20115 година

  Monday, 01 September 2014 14:27
 • Македонска Каменица со уште една асфалтирана улица

  Tuesday, 26 August 2014 13:09
 • Започна „Каменичко Културно Лето 2014“

  Monday, 25 August 2014 23:21
 • Прва иселеничка средба во Македонска Каменица

  Tuesday, 12 August 2014 19:38

Одбележан 3ти Декември - Ден на лицата со посебни потреби

E-mail Print PDF
There are no translations available.

IDPwDЕдна милијарда луѓе, или околу 15 отсто од населението во светот, живеат со хендикеп.
Општина Македонска Каменица со пригоден коктел и скромни подароци го одбележа 3ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби. На приемот на овие лица во општината се обрати градоначалникот Митевски која потврди веќе најавената реализација на проектот „Дневен центар за лица со посебни потреби“, а ја нагласи ѝ определбата на Општината и во иднина да ги помага овие лица, како и невладините организации и здруженија кои ги потпомагаат нивните проблеми. Тој нагласи дека од оваа година, сите дечиња со посебни потреби ќе имаат можност да поминат еден заеднички викенд во посета на некој научно историски локалитет во државата што придонесува во заложбата на Општината да се обезбедат сите потребни услови за нормално функционирање на лицата со посебни потреби.
Инаку, Меѓународниот ден на лицата со хендикеп (3ти Декември) е меѓународно почитуван и промовирани од страна на Обединетите нации од 1992 година. Тој ден успешно се прославува наоколу низ целата планетата. Празнувањето на овој ден има за цел промовирање на разбирањето на полето на проблемите на хендикепираните лица и мобилизирање на поголема поддршка за достоинството , правата и благосостојбата на лицата со хендикеп. Исто така потребно е да се зголеми свеста на јавноста за придобивките што можат да се добијат при интеграцијата на лицата со посебни потреби во секој аспект на политичкиот, социјалниот, економскиот и културниот живот. Така наречениот „Меѓународниот ден на лицата со хендикеп“ секоја година се фокусира на различни прашања од оваа сфера, а оваа година Меѓународниот ден на лицата со хендикеп ja нагласува употребата на технологијата за поуспешно вклучување на лицата со инвалидност во средината и развојот на општеството.

IDPwD.jpg


Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп
Одбележување на 3-ти Декември - Меѓународниот ден на лицата со хендикеп

Ден на дрвото - засади ја својата иднина

E-mail Print PDF
There are no translations available.

drvo_esen_2014_056Aкцијата „Ден на дрвото – засади ја својата иднина“, што се одржува по 14ти пат овојпат се одржува под мотото „Стоп за катастрофите“.

Според плановите, во оваа зимска акција, која симболично стартува денеска, а ќе продолжи и во наредните денови, се очекува да бидат засадени околу 4,5 милиони садници на површина од 1.107 хектари ноз цела Македонија.

Read more...

Градоначалникот на Банско (Бугарија) ја посети Македонска Каменица

E-mail Print PDF
There are no translations available.

bansko_2014_003Денес во работна посета на општина Македонска Каменица присуствуваа Градоначалникот на Банско од Република Бугарија - Георги Икономов и Градоначалникот на општина Виница - Емил Дончев. Тројцата градоначалници разговараа за можноста за размена на искуства и меѓусебната соработка во развојот на туризмот, културата и заштита на животната средина.

Read more...

New center for children with disabilities in Makedonska Kamenica

E-mail Print PDF

Dime_Spasov9The minister of Labour and Social Policy today was on an official working visit to the municipality of Makedonska Kamenica. On the meeting that was held in the office of mayor Darko Mitevski, despite the minister Dime Spasov attendants were the managers of the local institutions that are under direct jurisdiction of the Ministry of Labour and Social Policy, Christina Smilevska - Head of the employments agency Delcevo, Head of Centre for Social Works from Delcevo - Dejan Dimitrovski, the director of the kindergarten from Makedonska Kamenica - Vesna Jovanova and the president of the Council of Municipality of Makedonska Kamenica - Mice Boshkoski. At the meeting was discussed the future joint activities, and the need and the possibility of opening a daily centre for people with disabilities in the municipality of Makedonska Kamenica. The minister Dime Spasov visited the regional offices of the Centre for Social Work and Employment Agency in Makedonska Kamenica.

On the reporter’s question how to solve the problem of insufficient number of logaopedics’ (speech therapist) working hours of in the kindergarten, the Minister Spasov replied that under the new program and systematization of jobs in kindergartens, the logaopedics’ working hours in kindergarten with a smaller number of children will increase from 10 to 20 hours per month even though we know that the need of their professional help is even greater.

Dime_Spasov.jpg Dime_Spasov3.jpg Dime_Spasov4.jpg Dime_Spasov5.jpg Dime_Spasov6.jpg Dime_Spasov7.jpg Dime_Spasov8.jpg Dime_Spasov9.jpg

Read more...

Ј.П ,,Камена Река" доби ново возило за собирање на смет

E-mail Print PDF
There are no translations available.

154Денеска на Градскиот плоштад во М.Каменица во присуство на Амбасадорот на Швајцарија во Република Македонија, г-дин Стефано Лазарото градоначалниците на општините М.Каменица и Делчево, д-р Дарко Митевски и г-дин Дарко Шехтанскиа и други функционери, беше извршено примопредавање на нивите возилата за собирање на смет.

Read more...

Започна новата учебна 2014/20115 година

E-mail Print PDF
There are no translations available.

IMG_3431Првиот училиштен ден е возбудлив момент за сите првачињата. Големиот чекор кој го прави секој прво-одделенец, чекорот со кој почнува да го бара и гради своето место во општеството е неверојатно искуство за секое дете. По повод почетокот на новата учебна 2014/2015 година, градоначалникот Митевски ги посети баш тие “прво-оделенците“ и им подари школски прибор и желби за добро здравје и успех во учењето.

Оваа година во Општинското Основно Училиште Св. Кирил и Методиј во Македонска Каменица се запишани 56 дечиња кои ќе посетуваат настава во прво одделение.

Read more...

Македонска Каменица со уште една асфалтирана улица

E-mail Print PDF
There are no translations available.

Asfaltiranje_na_ulica_Kejska_4

Започна да се асфалтира улица „Кејска“ во централното градско подрачје на Македонска Каменица. Оваа улицата се протега на западниот брег од Каменичка река во должина од 550 метри и ширина на коловоз од 5,5 метри. Проектот е вреден 6.835.742 денари а изведувачот Друштвото за градежништво и трговија „Коле –транс инженеринг“ ДОО Штип ќе вложи напори да истата биде завршена до 28ми Август - Денот на Општината и Денот на рударите кога ѝ свечено ќе биде пуштена во сообраќај.

Read more...

Започна „Каменичко Културно Лето 2014“

E-mail Print PDF
There are no translations available.

IMG_2106Вечерва со почеток во 21 часот официјално започна Каменичко Културно Лето 2014 - најголемата културна манифестација во Источна Македонија. Општина Македонска Каменица и Културно - информативен центар „Романса“ поддржани од Министерството за култура на Република Македонија и Рудник „Саса“ од Македонска Каменица за првата вечер од ова културно шоу ни го претставија Гудачкото трио „Four Strings“. Тројцата виртуози на гудачки инструменти: Олгица Здравковска на виолина, Љупка Манчевска на виолончело и Димитар Михајловски исто така на виолана, едноставно не заведоа со прекрасната изведба на најпознатите дела од класичната музика но ѝ не разиграа и не натераа да си ги запееме нашите најпознати македонски народни песни.

Read more...

Прва иселеничка средба во Македонска Каменица

E-mail Print PDF
There are no translations available.

IMG_2004Денес во прекрасниот амбиент на реконструираниот манастирско - туристички комплекс „Еленец“ во село Цера се одржа првата средба на иселеници од подрачјето на општина Македонска Каменица кои живеат и работат во странство. Во рамки на овој настан се формира и Прекуграничен Одбор составен од наши иселеници во странство. Целта на овој проект е подобра промоција на Македонска Каменица на економски, спортски, образовен и културен план.

Read more...

Page 1 of 22

 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  Next 
 •  End 
 • »
You are here Home